Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Så påverkar kriget i Ukraina elmarknaden

Kriget i Ukraina har på kort tid påverkat energiförsörjningen och priserna på el i Europa. Det osäkra geopolitiska läget skapar en elmarknad i hela Europa där priserna stigit till höga nivåer på kort tid och skapat en osäker elmarknad.

Vi rekommenderar ett rörligt elpris tills vidare

På grund av det exceptionella läge vi upplever på elmarknaden kopplat till kriget är det oerhört svårt att sätta ett skäligt pris på längre sikt. Därmed varken kan eller rekommenderar vi våra kunder att teckna ett fastprisavtal i dagsläget.

– Marknaden är så pass osäker och skulle vi göra prissäkringar på Nasdaq för att erbjuda våra kunder ett fastprisavtal i dagsläget skulle vi behöva sätta ett orimligt högt pris för att säkra vår affär och det känns inte schysst mot kunderna. Vi ser då hellre att man ligger på ett rörligt pris ett tag till dess att priset på längre sikt letar sig ner och säkrar sitt elpris i ett mer stabilt och lågt läge. Kunderna riskerar annars att få betala ett högt pris under hela sin avtalsperiod, säger Joakim Wendler marknadsanalytiker Fyrfasen.

Trots orolig elmarknad – låga rörliga priser i norra Sverige

Trots höga elpriser på fastprisavtal och i södra delarna av Sverige så är priset fortsatt lågt på den så kallade timspotmarknaden på Nordpool i norra delarna av Sverige. Detta beror på att spotpriset på el (elpriset som sätts per timme ett dygn i förväg på den nordiska handelsplatsen för el Nordpool) är mer beroende av väder och produktion från vind och vatten.

– Att välja ett rörlig pris per timme, ett så kallat timprisavtal rekommenderar vi starkt i dagsläget. Då kan kunden anpassa sin förbrukning genom att nyttja el under billigare timmar på dygnet. Det rörliga elpriset har legat på väldigt låga nivåer under januari och februari. Dessutom skapar det en flexibilitet där kunden inte binder upp sig på långa avtalsperioder, säger Joakim Wendler.

Läs mer om hur ett timprisavtal fungerar

Följ elprisets utveckling

På Nordpool kan du följa elpriset timme för timme i våra fyra elområden. Har du ett rörligt avtal kan du följa elpriset i vår app. Här kan du även följa din förbrukning och styra den till billigare timmar på dygnet och få svar på dina frågor genom att chatta med oss.

Vi finns här för dig

Har du frågor om ditt avtal eller behöver rådgivning hur du ska tänka framåt, tveka inte att ta kontakt med oss.