Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Vi besöker Mitt Musteri i Borgsjö

Från IT till mötet med must, logi och kultur i Näset. 

I byn Näset strax utanför Ånge ligger Mitt Musteri i Borgsjö. Här träffade vi Pontus Andersson och Eva Magnfält som sedan 6 år tillbaka driver gården tillsammans. Det blev ett lärorikt möte där vi fick ta del av parets passion för äpplen och must, men också deras vision och arbete för en levande och blomstrande landsbygd.

-Oj, kommer ni redan? Äsch, det passar förresten jättebra, låt mig bara ringa ett samtal så Eva kommer hit också, säger Pontus och släpper det han har för händerna. Han ger snabbt intrycket av en driven och engagerad person med många järn i elden, och ger oss omgående en rundvisning på gården. Vi leds snart till hägnet med äppelodlingar, där stora och härligt mörkt röda äpplen växer. Det går inte att ta miste på Pontus entusiasm och kunskap kring deras äpplen. Han berättar vant om äpplenas karaktär, hur de ger balans mellan socker och syra i musten och uppmanar oss att provsmaka olika sorter.

-Vi väntar på att odlingen ska växa till sig så vår egen skörd blir större, och medan mustar vi mer äpplen från kunder i bygden. Vi räknar med att vår egen skörd så småningom ska bli uppåt 10 ton äpplen. 1 ton äpplen blir sen runt 600 liter must, säger Pontus.

Så började det

Medan vi lär oss om allt från ympning till rönnbärsmal anländer Eva nästan ljudlöst på en elmoped och gör oss sällskap. Planerna på äppelodling och must kom först efter att de fick möjlighet att ta över den gamla släktgården, som en gång byggdes av Pontus farfars far. Då de då redan bodde på en närliggande gård i byn behövde de inte ett nytt boende, men Pontus och Eva ville att släktgården ändå skulle användas. 6 år senare blandas nu de äldre välbehållna byggnader upp med moderna inslag, som ett större växthus fullt med teknik. Mycket skvallrar om parets ingenjörsbakgrund och ett arbetsliv inom Verkstadsindustri och TeleCom, och utveckling och renovering på gården har de utfört till största delen själva. Bland annat solcellerna på ladugårdstaket har Pontus själv specificerat. Ett mål är att musteriet ska vara självförsörjande på el, så de kan marknadsföra att musten tillverkats enbart med hjälp av solen. Hållbarhet framstår som centralt i det mesta som Pontus och Eva gör, och de pratar gärna om möjligheter att utveckla både byn och landsbygden och skapa en ekonomisk livskraft.
-Vi har redan egna planer nog så att det skulle ta minst 150 år att sätta dem i verket. Det finns enorma möjligheter att skapa och göra saker här i norr, och vi vill med Mitt Musteri inspirera andra till att sätta fart och förverkliga sina egna idéer, säger Pontus.

En kulturell mötesplats

I den vackra mangårdsbyggnaden som Pontus och Eva renoverat drivs Bed & Breakfast och logi för deltagare i olika kurser som paret anordnar. En av ladorna har även ett lite överraskande inre och kallas för ”Cirkusen”. Den är inredd för att användas som kulturell mötesplats för byns invånare och besökare på gården. Inuti finns en läktare med sittplatser, scenen är riggad med ljus och ladan har huserat bland annat teater, fotoutställning och jazzfestival.
-Vi vill använda gården till så mycket mer än musteri, och för oss är just mötet mellan människor det viktigaste. Vi ser gärna att folk fortsätter att komma hit och musta sina äppelskördar, och att gården kan fortsätta att skapa nya spännande möten mellan människor, säger Pontus.

Vi kan själva varmt rekommendera ett besök på Mitt musteri i byn Näset, både med och utan egna äpplen. Läs mer.

 

Publicerad 21 oktober 2022

Se också

På en elmarknad där priserna präglas av alltmer oförutsägbarhet växer möjligheterna för nya produkter fram. Nyligen lanserade Fyrfasen ett elavtal som ska ge kunderna förutsättningar till ett mer jämnt och förutsägbart elpris över hela året.

Stort intresse för Fyrfasens nya elavtal

2024-07-22

Låga elpriser – läge att binda elpriset?

2024-06-02

Fyrfasen är ett av Sveriges mest omtyckta energibolag

2024-05-29