Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Energiskatt vad är det?

Skatten betalas via elräkningen till elnätsföretaget

Från och med 1 januari 2018 betalar du som konsument energiskatten via elnätsfakturan. Före 2018 betalades energiskatten genom elhandelsfakturan. Ditt elnätsföretag fakturerar energiskatten och redovisarar och betalar pengarna vidare till Skatteverket.

Energiskatten är en fast kostnad som betalas för varje enskild kilowattimme el du använt. Det är med andra ord inte en procentuell andel av dina kostnader, likt moms eller inkomstskatt. Vilket innebär att du kan minska dina kostnader för energiskatt genom att använda mindre el.

Då energiskatten är kopplad till energianvändningen varierar kostnaden naturligt över året, eftersom en bostad förbrukar mer el på vintern. Därför är din kostnad för energiskatt ofta högre på vintern.

 

Kommuner med lägre skattesats

I följande län och kommuner är energiskatten lägre:

  • Samtliga kommuner i Norrbottens län, Västerbottens län och Jämtlands län.
  • Västernorrlands län: Sollefteå, Ånge och Örnsköldsviks kommun.
  • Gävleborgs län: Ljusdals kommun.
  • Värmlands län: Torsby kommun.
  • Dalarnas län: Malung-Sälen, Mora, Orsa och Älvdalens kommun.

 

Årliga höjningar av energiskatt

Energiskatten indexuppräknas varje år av regeringen. Den nya skattesatsen som ska tas ut följande kalenderår fastställs oftast i oktober eller november.

En jämförelse av utvecklingen för KPI under det senaste decenniet och energiskattens utveckling för perioden 2010-2020 visar att KPI ökade med 10,7 %. Energiskatten ökade under samma period med 26 %.