Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

6 tips för en energismart vardag

Smarta tips för att spara på elen

Det är mycket som spelar in i hur mycket el ditt hem förbrukar. Isolering, uppvärmning och elektronik är faktorer som påverkar din förbrukning. Med några små enkla knep och justeringar av rutiner i vardagen kan du spara upp till flera tusenlappar per år till roligare saker än spilld el. Här nedan har vi samlat 6 tips för en energismart vardag.

  • Se till att diskmaskinen är kopplad till kallvattenanslutningen, då drar den 20-40% mindre energi.
  • Mätningar visar att tekniska prylar som står i standby-läge i ett normalhushåll kan förbruka upp emot en femtedel av den totala energiförbrukningen. Stäng därför av all hemelektronik när den inte används. Använd gärna en grendosa med egen strömbrytare.
  • Det är ganska enkelt att spara energi med hjälp av belysning. Regel nummer ett är att släcka ljuset i rum där ingen vistas.
  • Lägg locket på! Anpassa kastrullen efter plattans storlek och sätt lock på kastrullen. Ett enkelt lock kan spara 30-50% energi.
  • En tvättmaskin förbrukar cirka 1,4 kWh för 4 kilo tvätt i 60 grader. Samma mängd tvätt i 40 grader förbrukar 50% mindre.
  • Om du tinar frysta varor i kylen får du gratis tillskott av kyla i kylskåpet. Maten mår dessutom bättre genom att tinas upp långsamt.

Med vår app får du koll på elen i hemmet

Du kan exempelvis hålla koll på din miljöpåverkan och se när på dygnet det är billigast att tvätta kläderna eller ladda elcykeln. Med prognoser, tips och analyser kan du förstå och påverka din elförbrukning. Dessutom kan du se dina fakturor och chatta med oss direkt i appen om du har några frågor.

Läs mer och ladda ner appen

Publicerad 3 december 2021

Se också

På en elmarknad där priserna präglas av alltmer oförutsägbarhet växer möjligheterna för nya produkter fram. Nyligen lanserade Fyrfasen ett elavtal som ska ge kunderna förutsättningar till ett mer jämnt och förutsägbart elpris över hela året.

Stort intresse för Fyrfasens nya elavtal

2024-07-22

Låga elpriser – läge att binda elpriset?

2024-06-02

Fyrfasen är ett av Sveriges mest omtyckta energibolag

2024-05-29