Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Öl från fjällen – för fjällens skull

Har du någon gång druckit friskt fjällvatten direkt från en fjällbäck? Då vet du vad vi pratar om. Det är en upplevelse få förunnat att sitta på ett fjäll med milsvid utsikt och dricka det kalla porlande vattnet direkt ur kåsa. Naturen och upplevelsen är en viktig ingrediens, men det är ändå något visst med den friska smaken och mjuka känslan. Kanske är det just det som gör öl bryggt på friskt fjällvatten så unikt.

I byn Tännäs ligger Härjebrygg, ett lokalt småskaligt hantverksbryggeri där man tillverkat öl på friskt fjällvatten sedan 2014. Vi svängde av från riksväg 84 för att träffa grundaren Pär och teknikansvarige Jay-Dee och prata hantverket bakom en riktigt bra öl och hållbar energi.

81 000 liter öl bryggs här under ett år. Öl som sedan säljs vidare till lokala restauranger i området kring Funäsfjällen. En del hamnar på Systembolagets hyllor och en del stannar kvar i bryggeriet dit man välkomnas för både guidade visningar och ölprovning. Intresset för den lokalproducerade brygden har växt sig allt starkare med tiden och lokala samarbeten har bland annat resulterat i öl som Tänndalen Hoppy Lager, Helags eller Tännäskrökets egna Mellankröket.

– Vi tror och hoppas på fortsatt tillväxt lokalt, det är bra på många sätt då det gynnar lokalsamhället. En viktig del är att det kapar transporterna till våra återförsäljare vilket i sin tur minskar våra utsläpp, säger Jay-Dee.

Inom några år hoppas man kunna sköta transporterna av ölet med elbilar och redan nu tittar man på att installera laddboxar för både besökare och egna fordon i anslutning till bryggeriet. Visionen är även att installera solceller så att elen som förbrukas i anläggningen produceras på plats.

– Vi tittar hela tiden på lösningar och utmanar oss och våra leverantörer till att minska vår miljöpåverkan, det är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete. Vi har bland annat slutat använda plasttejp vid paketering. Vi tittar även på alternativ till kartong, säger Per.

Om nyckeln till framgången är det friska fjällvattnet förblir osagt men en sak är säker. Gänget bakom Härjebrygg hittar ständigt nya vägar med att utveckla hantverket på det friska vattnets villkor och med största respekt för fjällens skull.

Läs mer och boka en guidad visning hos Härjebrygg.

Publicerad 30 maj 2022

Se också

Låga elpriser – läge att binda elpriset?

2024-06-02

På en elmarknad där priserna präglas av alltmer oförutsägbarhet växer möjligheterna för nya produkter fram. Nyligen lanserade Fyrfasen ett elavtal som ska ge kunderna förutsättningar till ett mer jämnt och förutsägbart elpris över hela året.

Stort intresse för Fyrfasens nya elavtal

2024-06-02

Fyrfasen är ett av Sveriges mest omtyckta energibolag

2024-05-29