Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Vi besöker Elkapsling i Alby

Full fart och nytt rekordår för Ånge-företaget Elkapsling.

Vi besöker företaget Elkapsling i Alby Industriområde, som är en av Ånge kommuns största privata arbetsgivare. Den stora fabriken är belägen precis intill Ljungans norra strand, och om flödet i älven för dagen är stilla – så verkar fabriken däremot sjuda av liv.

Truckar åker fram och tillbaka på innergården och bryter av surrandet från fabrikens stora ventilationsfläktar. Ett rytmiskt dovt dunkande hörs då och då ut till den fulla personalparkeringen där vi står, och innanför fönstren ser vi liv och rörelse. Företagets VD Emile Frantzen möter upp oss i entrén och bjuder på både kaffe, presentation av företaget och en grundlig rundvisning i fabriken.

Elkapsling specialiserar sig på skåp och kapslingar för att skydda elektronik och teknisk utrustning, och i fabriken i Alby tillverkas en mängd olika lösningar för detta. I ena änden av fabriken påbörjas arbetet med stora obearbetade plåtstycken. Många stationer och steg senare kommer slutprodukterna ut i form av skåp som sedan kan fyllas med apparatur, teknik och elektronik. Skåpens utformning, inredning och egenskaper är då noga anpassade för specifika användningsområden, miljöer och krav. Förutom skåp i alla tänkbara storlekar och former så tillverkas även större teknikhus, som kan levereras med till exempel värme och ventilation.

– Våra produkter används främst inom telekom, energi, infrastruktur och industri, och vi erbjuder både standardprodukter och specialanpassade lösningar för våra kunder. Just nu märker vi tydligt att till exempel marknader för telekom växer mycket utomlands, och även att många nya datacenter byggs, säger Emile.

En glad fabriksarbetare

Nytt rekordår ger behov att växa

Det märks att det är bråda dagar för Elkapsling. Enligt prognosen ser 2022 ut att bli ett nytt rekordår för företaget, och behovet av företagets produkter ser ut att stadigt öka. Framtidstron är därför stor och Emile beskriver att Elkapsling nu behöver fortsätta att växa för att möta efterfrågan. Han berättar även att en ovanligt stor order nyligen säkrats av företaget.

– Det var ett viktigt mål för oss, och för mig. Tidigare har vi kanske inte riktigt haft förutsättningarna att konkurrera om riktigt stora ordrar, så att vi utvecklats och nu kan göra det är väldigt glädjande, menar Emile.

När företaget fortsätter att växa ökar också behovet av energi. Elkapsling ingår i en koncern på 70 företag, och enligt Emile har de själva den högsta energiförbrukningen av alla företag. De samarbetar för att hitta synergieffekter, och Emile hoppas även att det ska finnas möjligheter i framtiden att samarbeta mer med andra företag i samma industriområde för att klara energiutmaningar bättre.

– Med vår förbrukning är det viktigt att ha ett bra elavtal i grunden. Sen försöker vi göra de förbättringar vi kan, som att byta till effektivare belysning bland annat. Vi tittar även på möjligheten att producera el med solceller på våra fabrikstak.

En annan utmaning för Elkapsling har varit att säkra kompetensförsörjningen när de har vuxit. Lösningen har bland annat varit att låta många arbeta större delen av arbetsveckan på distans. Det har gett möjligheten att till exempel rekrytera konstruktörer och ingenjörer från Östersund och Sundsvall. Emile själv är uppvuxen i Nederländerna, säger sig nu ha ”hittat hem” efter att han tidigare arbetat i Italien, USA, och Belgien.

– Jag flyttade från Italien till Sverige och Medelpad för fyra år sedan. Jag har insett att livskvalitet är viktigare för mig än karriär, och i Sverige finns en helt annan respekt för privatlivet än i Sydeuropa. Det finns till exempel en stor förståelse för att vara föräldraledig eller ta lediga dagar med barnen här, som inte fanns i Italien. Gillar man också naturen och att livet ska handla om mer än bara att jobba, då går det inte att bo bättre än här.

Vi tackar Emile för besöket och önskar Elkapsling lycka till i framtiden, och hoppas såklart på fortsatta framgångar för gänget på fabriken i Alby.

Publicerad 10 november 2022

Se också

Just nu genomför vi en kundundersökning

2024-03-18

Testa elsnöskoter med oss 22 mars

2024-03-15

Tour de Fyrfasen 6-7 januari

2024-01-03