Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Vi besöker Strömmens Gårdsmejeri

I utkanten av Ånge vid vägs ände i byn Boltjärn ligger Strömmens gårdsmejeri. En ekologisk gård med dryga 140 mjölkfår. I mejeriet tillverkas ost som är flerfaldigt prisbelönt i Sverige för sitt hantverk. Vi ville veta mer om Christoffer och Carolines resa från ett liv inom försäljning i stan till att dyka in i lantbrukslivet. Så vi hälsade på dem på gården. 

Utan någon som helst erfarenhet från jordbruk, djur eller mathantverk tog paret sitt pickopack och flyttade till Ånge för nu fem år sedan. Det blev minst sagt en livsförändring.
–Jag åt inte ens ost på mackan innan vi flyttade hit och tog över verksamheten, säger Caroline.

Idag är det Caroline som ansvarar för produktionen av ost, något som trots hennes ringa erfarenhet verkar ha god fallenhet för efter att flera av produkterna blivit uppmärksammade och prisbelönta.  Ostarna som är av ett tiotal sorter säljs till flera kända restauranger runtom i Sverige men försäljningen sker även lokalt via marknader och rekoringar.

Resan startade när Strömmens gårdsmejeri låg ute på Hemnet och fångade parets intresse och drömmen och ett nytt liv tog vid. Bakom sig lämnade de en trygg men alltför stressig tillvaro med välbetalda jobb i Sundsvall.
–Vi kommer båda från en bakgrund inom försäljning och var trötta på det kommersiella, något som jag tror skapar problem hos människor som egentligen inte existerar. Vi jobbade mycket och hade ingen tid för varandra. Det var väl egentligen där det började, säger Christoffer.

Fem år senare står de nu mitt i en omfattande expansionsfas där ett nytt fårstall på 1200kvm blir till. En minst sagt modig investering i dessa annars oroliga tider.
–Detta är planerat sedan länge, vi har fått investeringsstöd och känner att det inte är lönt att bromsa nu, trots inflation, höga räntor och elpriser. Det finns ingen möjlighet att expandera verksamheten om vi inte gör det nu så det är bara att köra på, säger Christoffer.

Livet i stan är inget de längtar tillbaka till, även om det är fortsatt hårt arbete och långa dagar.
–Det är en annan typ av tillvaro, att gå ut och rensa landet är ju en del av jobbet men ändå inget jag ser som jobb. Det är en helt annan livskvalitet, säger Caroline.

För dig som vill besöka Strömmens Gårdsmejeri så har de en gårdsbutik med självbetjäning när Caroline och Christoffer inte själva är på plats. Börja med att kika in på hemsidan.

 

Publicerad 20 oktober 2022

Se också

Hållbara elavtal för fjällens skull Fyrfasen

Läget på elmarknaden maj

2024-05-06

Just nu genomför vi en kundundersökning

2024-03-18

Testa elsnöskoter med oss 22 mars

2024-03-15