Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Att nyttja fjällen – till rätt pris, för fjällens skull

Att nyttja fjällen – Till rätt pris, för fjällens skull

Ett blogginlägg med reflektioner och tankar från vår vän och skidskytten Oskar Ohlsson. Läs mer om Oskar och hans satsning.

April månad, skidskyttarna och skidåkarnas lediga månad, är över. Vi har fått vår beskärda del av ledighet med solen, snön, skaren och den traditionsenliga skidglasögon-brännan, vilken vår-vinter vi haft! Och nu när vi tågat in i sköna maj så ser jag ännu ingen hejd på vårvintern! Solen lyser fortfarande, snön ligger kvar på fjällen och skidspåren är hårdare och mer välpistade än vad de någonsin har varit. Vilken ynnest det är!

Ja exakt, vilken ynnest det är att ha fått växa upp på en sådan här plats. Att fortfarande leva nära den och veta att när jag vill utnyttja den, dess natur och dess skönhet så öppnar den sig med öppna armar för mig. Trots detta så sköljer alltid samma ångest och osäkerhetskänsla över mig varje höst. ”Blir det någon vinter i år?” ”Kommer jag få njuta av vårsolens strålar från en klumpigt utgrävd snögrop vid foten av LillSkarven?” ”Kommer det finnas snö nere i Europa så jag kan prestera och tävla i min sport?” Jag blir bedrövad när jag står där varje år strax före jul och funderar över om jag ens kommer få en vit jul i mitt vackra fjällandskap… Hittills har jag det, men magkänslan säger mig att de inte är långt kvar tills även en vit jul blir mer av en slump än en regel.

Fjällen är den del av Sverige som kanske lever allra mest av sin naturskönhet. Den ger oss arbetstillfällen och har de senaste åren bringat ett stort lyft för näringslivet i dess orter. Men vad händer om snön smälter, eller om naturen förstörs? Kommer vi kunna leva här då? Utan besökare är fjällen ingenting. Kommer vi sluta likt flera industristäder i Sverige under 90-talet? Är turistnäringen och fjällvärden den nya industriella depressionen? En depression som kommer lämna byar öde i ett folktomt ökenlandskap? Inte om vi hjälps åt att vända detta! Vi kan, tillsammans, rädda fjällen!

I ett led att gå med i denna vändning gör Fyrfasen ett försök att arbeta hållbart för fjällen skull! Bl.a. gör och har de gjort stora satsningar för utbyggnaden av elbilsladdning och solceller, samt med hållbara elavtal där energin kommer från förnybara källor som t.ex. vattenkraft och vindkraft. De vill använda all sin expertis till att främja nyttjandet av förnybar energi, att bidra till utvecklingen av ny teknik och stötta initiativ som bidrar till lägre klimatpåverkan och ett mer hållbart samhälle. Och därför stöttar jag Fyrfasen, jag vill se fler företag som vägrar stå vid sidan av och se möjligheterna, som dessa problem ändå kan ge oss, glida dem ur händerna.

Nu tar vi tjuren vid hornen. Vi väljer att handla lokalproducerad mat. Vi stöttar våra lokala företag så de kan leva och verka in i framtiden, så att fjällen får fortsätta leva och sjuda av liv. Vi slänger vårt skräp i soporna, där som ska vara, och INTE i naturen. Och vi ser över våra elavtal och byter om vårt nuvarande inte lever upp till våra önskemål. För fjällens skull!

Lär mer om hur vi arbetar för en hållbar fjällvärld

Oskar Ohlsson, för fjällens skull

 

 

 

Publicerad 28 april 2021

Se också

Hållbara elavtal för fjällens skull Fyrfasen

Läget på elmarknaden maj

2024-05-06

Just nu genomför vi en kundundersökning

2024-03-18

Testa elsnöskoter med oss 22 mars

2024-03-15