Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Vi kan inte rädda världen, men vi tror att vi kan göra skillnad för många

Att verka för en hållbar framtid är för oss en självklarhet. Allt vi gör ska göras med stort ansvar för djur, natur och människa. Vi vet att vi inte kan rädda världen, men vi tror att vi kan göra skillnad för många. Och det gör vi bäst där vi verkar, på en plats vårt hjärta bultar lite extra för. Fjällen. Arbetet med hållbarhet är en självklarhet, där vi bl.a. gjort stora satsningar för utbyggnaden av elbilsladdning och solceller, samt med hållbara elavtal där energin kommer från vind och vatten. För fjällens skull.

För fjällens skull

Möt några av våra vänner som bor och verkar för en hållbar fjällvärld

Andrea Skott-Dahlgren, med moderna galoscher i gammelmorfars spår

Med moderna galoscher i gammelmorfars spår

2022-04-04

Möt Jonas Wilhelmson

Möt Jonas Wilhelmson

2022-04-04

Att nyttja fjällen till rätt pris för fjällens skull

Att nyttja fjällen – till rätt pris, för fjällens skull

2021-04-28

Björnrikestugan i Björnrike har blivit med solceller och mobiladdare.

Ja till och med en lampa som tänds när du öppnar dörren till raststugan. Anläggningen har vi installerat i samarbete med våra vänner på Destination Vemdalen. Titta in filmen där vi berättar mer om solcellerna och vårt hållbarhetsarbete. För hållbara fjäll idag och för alltid!

Hållbarhet inom Härjeånskoncernen

Så arbetar vi för ett hållbart Härjeåns

Det finns en kraft i att verka tillsammans. För tillsammans kan vi skapa förändring på riktigt. Därför kraftsamlar vi för en hållbar framtid, tillsammans inom hela Härjeånskoncernen. Koncernen omfattar i dag verksamheter som tillsammans tillhandahåller ett brett erbjudande av energi- och kommunikationslösningar, i syfte att ge människan en enklare vardag och en hållbar framtid.

Fyrfasen och Vemdalen samarbetar för en hållbar fjällvärld

"Fjällen är för oss inte bara ett hem och en arbetsplats. Det är vårt absolut viktigaste upptagningsområde där vi kan nå ut med vårt budskap till en växande målgrupp. Att utvecklingen sker med respekt för natur, djur och människa är en förutsättning för att vi fortsatt ska kunna växa"

Tips på hur du kan minska din klimatpåverkan i vardagen

Diska

 • Se till att diskmaskinen är kopplad till kallvattenanslutningen, då drar den 20-40% mindre energi.
 • Använd kortast möjliga program på diskmaskinen, disken blir oftast lika ren ändå.
 • Att skölja eller diska av tallrikar och annat innan du stoppar i maskinen är oftast överflödigt och innebär bara onödig energiförbrukning.
 • Diska större kastruller och karotter för hand istället för att köra onödigt många maskiner MEN undvik att diska och skölja under rinnande vatten.
 • Fyll diskhon när du diskar för hand istället för att diska under rinnande vatten, fem minuter rinnande vatten förbrukar 3 kWh – tre gånger så mycket som att diska i diskhon

Visa mer

Belysning

 • Det är ganska enkelt att spara energi med hjälp av belysning. Regel nummer ett är att släcka ljuset i rum där ingen vistas.
 • Att styra sin belysning med ljussensorer eller skymningsrelä är både bekvämt och energisnålt, det innebär att du endast har utebelysningen tänd när det är mörkt ute.
 • För att vara säker på att ingen belysning står påslagen i delar av huset där du sällan är kan det vara bra med rörelsevakter, exempelvis i källaren eller på vinden.
 • Som du säkert vet håller den traditionella glödlampan på att fasas ut från marknaden. Glödlampan omvandlar bara ca 10% av sin totala effekt till ljus, resten utgör värme.
 • I en lågenergilampa utgörs ca 80% av effekten av ljus, vilket innebär att en 8W lågenergilampa lyser lika starkt som en traditionell 40 W glödlampa.

Visa mer

Digital faktura

Det är enkelt och miljövänlig med digital faktura. Via vår betalpartner Billogram erbjuds en mer miljövänlig digital faktura, här kan du hantera dina fakturaärenden via webben eller via vår app. Vill du digitalisera din faktura, fyll i dina uppgifter i formuläret så hjälper vi dig att byta bort pappersfakturan.

Visa mer

Miljötillval när du tecknar elavtal

Vill du ta ditt miljöengagemang till ytterligare en nivå kan du köpa till miljömärkt el – Bra Miljöval. Vi säkerställer då att elen motsvarande din förbrukning har producerats genom miljömärkt vindkraft samtidigt som du bidrar till Naturskyddsföreningens olika projekt för energieffektivisering och ytterligare minskad miljöpåverkan. Läs mer och lägg till bra miljöval här.

Visa mer

Laga mat

 • Häll kaffet i en termos i stället för att hålla det varmt i kaffebryggaren. Det spar energi.
 • Kör bara köksfläkten när du behöver, den drar bara motsvarande en 60W glödlampa men den drar också ut stora mängder uppvärmd luft som måste ersättas.
 • Lägg locket på! Anpassa kastrullen efter plattans storlek och sätt lock på kastrullen. Ett enkelt lock kan spara 30-50% energi.
 • Använd gärna vattenkokare för att värma upp vatten till tekannan eller pastakastrullen, det går snabbt och drar lite energi. Har du induktionshäll går det lika bra.
 • Använd kastruller och stekpannor med plan botten som ger god kontakt med plattan, något som är extra viktigt om du har keramikhäll. Håll spisplattorna rena  och nyttja eftervärmen när du lagar mat.
 • Gör ett medvetet val och använd den köksutrustning som är mest lämpad för vad du ska göra. Använd hellre ugnen än flera spisplattor samtidigt, nyttja micron vid uppvärmning och tillagning av mindre mängder mat.

Visa mer

Hemelektronik

 • Mätningar visar att tekniska prylar som står i standby-läge i ett normalhushåll kan förbruka upp emot en femtedel av den totala energiförbrukningen. Stäng därför av all hemelektronik när den inte används.
 • Dra ur telefonens eller datorns laddare när den inte används! Batteriladdare som sitter kvar i vägguttaget drar nämligen ström fast den inte används.
 • Stäng alltid av TVn, datorn och andra apparater helt, inte bara med hjälp av fjärrkontrollen. Tekniska prylar i ett hem står för upp emot en femtedel av ett hems totala energiförbrukning.
 • Använd gärna en skarvdosa med strömbrytare så blir det enkelt att slå av strömmen på flera apparater samtidigt när du inte ska titta eller lyssna på något.
 • Undvik helst skärmsläckare och använd datorns inbyggda energisparfunktion så att bildskärm och hårddisk går i viloläge när datorn inte används.

Visa mer

Bra Miljöval projekt

Ursprungsmärkning

Elens ursprung för Fyrfasens kunder

Syftet med ursprungsmärkning är att du som kund enkelt ska kunna se varifrån elen kommer och på så sätt kunna välja elavtal och elbolag utifrån vilka effekter elproduktionen har på miljön.

Gör ett miljötillval när du väljer elavtal

Var med och påverka! Välj till Bra Miljöval så ser vi till att din el kommer från miljömärkt vindkraft.