Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Så fungerar elprisstödet

I början av 2023 kommer privatpersoner i elprisområde 3 och 4 att få ett stöd för höga elpriser baserat på förbrukning för perioden oktober 2021 – september 2022. Alla elanvändare med eget elnätsavtal i södra och mellersta Sverige kommer att få stöd för att hantera höga elpriser enligt det stöd som betalas ut i en första omgång av Försäkringskassan. I nästa omgång av elstödet som baseras på höga elpriser under november och december 2022 omfattas även norra Sverige av elstödet. Läs mer om det nedan.

När får du pengar för elstödet till södra och mellersta Sverige?

Elstödet betalas ut succesivt och den som anmält ett konto till Swedbanks kontoregister ska ha fått sina pengar senast den 7 mars. De som fortfarande inte har anmält konto bör göra det för att undvika en utbetalningsavi. Även Swedbanks kunder bör kontrollera att de finns i kontoregistret. Den som däremot får pension från Pensionsmyndigheten behöver inte göra någonting alls – elstödet kommer automatiskt. Utbetalningen syns antingen som ”insättning” eller ”elstöd” på kontoutdraget. Utbetalningarna i denna omgång sker till privatpersoner i elområde 3 och 4. Läs mer på Försäkringskassans webbplats.

Hur mycket stöd har du rätt till?

Hur mycket just du får i stöd beror på stödnivån i ditt elområde och på din elförbrukning under en bestämd tolvmånadersperiod, oktober 2021-september 2022. I elområde SE3 blir stödet 50 öre/förbrukad kWh och i elområde SE4 blir stödet 79 öre/förbrukad kWh.

Så räknar du ut ditt stöd

  • SE4: 0,79 kronor x din elförbrukning i kWh under oktober 2021-september 2022
  • SE3: 0,5 kronor x din elförbrukning i kWh under oktober 2021-september 2022
  • SE1 och SE2: Stöd utgår inte eftersom medelpriset har inte nått upp till det nationella referenspriset

 

Information till näringsidkare och juridiska personer

Den 4 januari skickade Svenska kraftnät in ett nytt förslag till Energimarknadsinspektionen, Ei, på hur elstödet ska betalas ut till näringsidkare och juridiska personer. Förslaget innebär att elstöd går till näringsidkare och juridiska personer som har eluttag i elområde 3 och 4, dock med tak som inte får överstiga 2 miljoner euro (drygt 22 miljoner kronor), i enlighet med EU:s statsstödsregler. Här kan du läsa mer i ett pressmeddelande hos SvK.

Beslutat elstöd där även norra Sverige omfattas

9 januari meddelade energi- och näringsminister Ebba Busch att hela Sverige kommer omfattas av ett nytt elstöd för perioden november och december. Det innebär att även hushåll i norra Sverige kommer att beviljas elstöd. Försäkringskassan har även här fått i uppdrag att förbereda det elstöd, som gäller hela Sverige och därmed elkonsumenter i hela landet. Stödet omfattar elförbrukning för november och december 2022. I nuläget finns inget startdatum, men sannolikt kan utbetalningarna starta under våren. Läs mer här.

Hur vet du hur mycket du förbrukat under perioden?

Mina sidor kan du exportera din förbrukningsdata till en csv-fil och enkelt räkna ut vad du förbrukat under perioden.

Var vaksam mot bedrägeriförsök

Försäkringskassan varnade tidigt för att elstödet skulle komma att utnyttjas för bedrägerier, vilket också blev fallet. Privatpersoner har kontaktats av misstänkta bedragare både via brev, mejl, sms och telefon.

– Det är svårt att uppskatta omfattningen av bedrägerierna men jag vill mana till fortsatt vaksamhet. Varken Försäkringskassan, någon annan myndighet eller banken kommer att kontakta privatpersoner i Sverige och be om uppgifter. Blir du uppringd ska du lägga på luren direkt och absolut inte legitimera dig med bank‑id, svara på sms eller mejl – inte heller klicka på bifogade länkar, säger Fredrik Falk, verksamhetschef på Försäkringskassan.

Publicerad 9 januari 2023

Se också

Låga elpriser – läge att binda elpriset?

2024-06-02

På en elmarknad där priserna präglas av alltmer oförutsägbarhet växer möjligheterna för nya produkter fram. Nyligen lanserade Fyrfasen ett elavtal som ska ge kunderna förutsättningar till ett mer jämnt och förutsägbart elpris över hela året.

Stort intresse för Fyrfasens nya elavtal

2024-06-02

Fyrfasen är ett av Sveriges mest omtyckta energibolag

2024-05-29