Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Så kan du påverka dina elkostnader

Så kan du påverka dina elkostnader

Under november sköt elpriserna i höjden, även i elprisområde ett och två som tidigare under hösten haft låga elpriser jämfört med södra Sverige. Det är alltid en oro när priserna sticker i väg uppåt parallellt med att kallgraderna på termometern sjunker. Men det finns mycket du som kund kan göra för att minimera risken för onödigt höga kostnader på elräkningen.

Hur kan du påverka dina kostnader?

Elektrifieringen av samhället är en förutsättning för att vi ska nå våra klimatmål. Men vi kommer att behöva mer energi. Med mer väderberoende förnybar el i systemet möter vi större variationer i elpriset, vi vet ju inte när det blåser. Med ett timprisavtal kan du ta vara på prisvariationerna genom att styra din elförbrukning till billigare timmar på dygnet. Samtidigt som du bidrar till att nyttja hållbar el när den finns tillgänglig.

Se över din förbrukning

Var vi än befinner oss, i hemmet och lagar mat, på jobbet i fabriken eller på kontoret, så förbrukar vi el. Den billigaste och mest hållbara elen är den du inte förbrukar. Hur kan du minska din förbrukning? Släck lampan när du går hemifrån, duscha kortare, sänk värmen om det är möjligt. Ett steg mot att skaffa dig bättre koll på din förbrukning är att ladda ner vår app. I den kan du se hur mycket el du gör av med eller vad som förbrukar mest i hemmet. Med bättre koll på läget blir det enklare att ta kontroll över förbrukningen.

Trots stigande priser har rörligt elpris varit vinnaren

När Konsumenternas Energimarknadsbyrå undersökte skillnaden mellan ettåriga avtal och rörligt elpris under en tolvårig period hade det vid 35 procent av tiden lönat sig med bundet pris. Vid en jämförelse med treåriga elavtal hade det bundna priset varit bäst 43 procent av tiden.


Jämförelse av historiska elpriser i elområde två

“Binda elpriset – Som att köpa brandförsäkring när huset står i lågor”

Frågan om att binda sitt elpris eller ligga rörligt har under höstens elprisrally varit glödhet.
-Men det är en meningslös diskussion nu, som att köpa brandförsäkring när huset står i lågor, skriver Di’s Hans Bolander 7 dec.

Bolander menar dock på att det är bra att känna till skillnaderna så att ett bra val kan göras framåt sommaren eller när elpriset närmar sig lite mer normala nivåer.

Svårt att erbjuda fastprisavtal till rimliga priser

En annan anledning till att inte binda sitt elpris är att det i dagsläget är svårt att erbjuda fastprisavtal till rimliga prisnivåer. För att göra det måste elhandelsföretaget säkra upp risken vilket i slutändan skapar onödiga kostnader för kunden.

– Marknaden är så pass osäker och skulle vi göra prissäkringar på Nasdaq för att erbjuda våra kunder ett fastprisavtal i dagsläget skulle vi behöva sätta ett orimligt högt pris för att säkra vår affär och det känns inte schysst mot kunderna. Vi ser då hellre att man ligger på ett rörligt pris ett tag till dess att priset letar sig ner och säkrar sitt elpris i ett mer stabilt och lågt läge. Kunderna riskerar annars att få betala ett högt pris under hela sin avtalsperiod, säger Joakim Wendler marknadsanalytiker Fyrfasen.

Följ elprisets utveckling

På Nordpool kan du följa elpriset timme för timme i våra fyra elområden. Har du ett rörligt avtal kan du följa elpriset i vår app. Här kan du även följa din förbrukning och styra den till billigare timmar på dygnet och få svar på dina frågor genom att chatta med oss.

Vi finns här för dig

Har du frågor om ditt avtal eller behöver rådgivning hur du ska tänka framåt, tveka inte att ta kontakt med oss.

 

 

Publicerad 15 december 2021

Se också

Just nu genomför vi en kundundersökning

2024-03-18

Testa elsnöskoter med oss 22 mars

2024-03-15

Tour de Fyrfasen 6-7 januari

2024-01-03