Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Hur skaffar jag det bästa elavtalet?

Spar tusenlappar på några minuter

Hur skaffar jag det bästa elavtalet, en fråga många ställer sig. Att välja elavtal kan ofta kännas som att gå vilse i en djungel och många kanske tror att det inte gör någon skillnad i de olika avtalsformerna. En tung post på elräkningen är kostnaden för själva elnätet, men eftersom det inte går att välja elnätsföretag så är det desto viktigare att välja ett så bra elavtal som möjligt. En villaägare kan spara flera tusen kronor om året genom att ägna några minuter till att se över sitt elavtal. Vi har samlat några tips som kan vara bra att tänka på i jakten på det bästa elavtalet.

 

Vad har du för avtal idag?

Har du inte gjort ett aktivt val, eller har haft ett tidsbestämt avtal som har gått ut, så har du med största sannolikhet ett så kallat anvisningsavtal. Ett sådant avtal blir dyrt i längden och är inte att rekommendera, oavsett förbrukning. Kontakta din elleverantör för att välja en annan avtalsform.

 

Fast, rörligt eller timpris

En fråga vi ofta får av våra kunder är om man ska välja rörligt- eller fast elpris. Väljer du fast pris betalar du samma pris per kilowattimme under hela avtalsperioden, vanligtvis ett, två eller tre år. Priset kan variera beroende på hur lång bindningstid du väljer. Fast elpris passar dig som bor stort och förbrukar mycket el, vill undvika svängningar i elpriset och vill ha full kontroll över elräkningen.

Rörligt avtal är detsamma som vårt faktiska inköpspris (plus ett litet påslag) för respektive månad i det elområde din anläggning tillhör. Det passar dig som har en låg elförbrukning samt klarar av en tillfällig höjning av elpriset, eftersom priset styrs av elbörsens svängningar. Idag väljer nästan 70 % av elkunderna på marknaden ett rörligt elpris.

På senare tid har timprisavtal blivit alltmer vanligt. Ett timprisavtal fungerar som så att din elmätare registrerar elanvändningen varje timme. Ett timprisavtal passar dig som är aktiv och engagerad i din energiförbrukning och vill ha koll på elpriserna dagligen. I vår app kan du följa priset timme för timme och även styra din förbrukning automatiskt om du har Telldus smarta-hem-utrustning i hemmet.

En timprisavtal förutsätter att du har en elmätare som kan hantera tim-mätning. Har du inte det idag så hjälper vi dig att beställa en ny mätare kostnadsfritt hos ditt elnätsbolag i samband med att du väljer timpris med oss.

 

Blir du uppringd av telefonförsäljare?

Tidigare har Konsumenternas energimarknadsbyrå fått många klagomål på oärliga telefonförsäljare. Därför har en ny lag trätt i kraft som innebär att ett skriftligt- eller digitalt avtal krävs vid försäljning över telefon. Om du blir uppringd av en telefonförsäljare som säljer elavtal, se till att fråga efter jämförpris samt kontrollera uppsägnings- och bindningstid innan du ingår ett avtal.

 

Håll koll på när det nya avtalet ska förlängas

Kontrollera vilken uppsägningstid som gäller för ditt befintliga avtal innan du gör ett byte. Avtalsform och tid står på din elhandelsfaktura.

 

Säg upp avtalet med ditt nuvarande elhandelsföretag

Även om din nya elleverantör åtar sig att genom en fullmakt säga upp ditt gamla avtal är det bra om du själv har skickat ett meddelande om uppsägning. Då säkerställer du att det gamla avtalet sägs upp i tid och inte förlängs automatiskt.

 

För miljön

För dig som vill ta ditt miljöengagemang till nästa steg finns även elavtal som passar dig. Vi erbjuder Bra Miljöval där vi säkerställer att elen motsvarande din förbrukning kommer från miljömärkt vindkraft. Dessutom bidrar du till Naturskyddsföreningens arbete i olika energieffektiviseringsprojekt. Läs mer om miljötillvalet här.