Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Rörligt elpris eller timpris – vad är skillnaden?

Rörligt elpris eller timpris – vad är skillnaden?

Timprisavtal är en avtalsform som växt sig allt starkare på senare tid. Men hur fungerar egentligen ett timprisavtal och hur skiljer det sig från ett traditionellt rörligt elpris? Båda avtalsformerna är rörliga och följer marknadens utveckling men på lite olika vis och en betydande skillnad är hur du som kund kan påverka det pris du betalar. Häng med så förklarar vi mer!

Rörligt elpris

Med ett rörligt elpris följer du prisutvecklingen på den nordiska elbörsen. Priset på fakturan kommer därför att skifta från månad till månad och baseras på månadens pris på elbörsen. Du betalar alltså samma pris per kWh under hela månaden.

Timpris

Med ett timpris varierar priserna i stället timme för timme vilket gör att du betalar olika pris per kWh beroende på när på dygnet du förbrukar den.  I vår app kan du enkelt följa elpriset timme för timme. Genom att få koll när toppar och dalar i priset inträffar kan du börja tänka på när du smartast sätter i gång tvätt-eller diskmaskinen eller när elbilen laddas billigast. Det kanske låter komplicerat till en början, men med små enkla steg kan du göra skillnad. I appen finns dessutom integrationer med smarta-hemprodukter som gör att du kan sätta i gång och styra delar av hemmet automatiskt. Häftigt eller hur!

Ett klimatsmart alternativ

Precis som mycket annat påverkas elpriset av tillgång och efterfrågan. När fler vill ha el samtidigt blir priset på el högre. I takt med att den förnybara elproduktionen ökar påverkas elpriset också av framför allt hur mycket det blåser. Med mer väderberoende förnybar el i systemet möter vi större variationer i elpriset, vi vet ju inte när det blåser. Med ett timprisavtal kan du ta vara på prisvariationerna genom att styra din elförbrukning till billigare timmar på dygnet. Samtidigt som du bidrar till att nyttja hållbar el när den finns tillgänglig. Du får rea på elen samtidigt som det blir en vinst för miljön genom att du förbrukar förnybar kraft!

Har du elmätaren som krävs?

Ett timprisavtal förutsätter att du har en elmätare som kan läsa av din elförbrukning varje timme. Har du inte en sådan mätare redan, då hjälper vi dig att kostnadsfritt beställa en ny mätare hos ditt elnätsbolag i samband med att du tecknar timprisavtal med oss.

Publicerad 27 januari 2022

Se också

Hållbara elavtal för fjällens skull Fyrfasen

Läget på elmarknaden maj

2024-05-06

Just nu genomför vi en kundundersökning

2024-03-18

Testa elsnöskoter med oss 22 mars

2024-03-15