Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Låga elpriser – läge att binda elpriset?

Försommaren bjuder på sol, värme och låga elpriser. Vi pratade med vår marknadsanalytiker Sven-Olof för att få en klarare bild kring vad som händer på elmarknaden.

Varför är elpriserna låga just nu?

De låga priserna beror främst på vårfloden i kombination med mycket soligt väder. Solen påverkar elpriserna tydligt, vilket man kan se på timpriserna under dagen.

Grafen ovan visar elpriserna i olika delar av Sverige. Elområde 4 (södra Sverige) har högre priser på natten, men mönstret är liknande i övriga elområden (gult). Elområde 4 påverkas mycket av solproduktionen i Tyskland och Holland, vilket gör att deras elpriser svänger mer.

Vad kan hända framöver?

Även om vattenmagasinen har en bra fyllnadsgrad nu efter vårfloden så saknas det vatten i den totala hydrologin (inkl snö mm) Det varma vädret och bristen på vind och regn kan göra att vi tär på dessa magasin, vilket kan leda till stora underskott i höst.

Påverkan från omvärlden

Europa får nu mindre gas eftersom Asien efterfrågar mer. Vi står förmodligen inför en total stängning av gasleveranser genom Ukraina och priserna stiger. Kontinenten förväntas också få högtryck och varmt, vilket medför mer kylproduktion. Detta innebär att man i Europa kan komma att stå med lägre fyllnadsgrad i gaslagren inför kommande vinter.

Vad betyder detta för elpriserna?

Terminspriserna, eller “fastpriserna”, börjar bland annat av ovan anledningar sakta stiga och kan vara betydligt högre till hösten. Om scenariot håller kommer spotpriserna troligen att öka mot hösten och nå en topp i vinter.

Vad bör man göra?

Det kan vara klokt att säkra sitt elpris nu, för att undvika höga kostnader i höst och vinter. Men vädret kan förändras snabbt, och en blöt sommar kan leda till sjunkande elpriser. Just nu ser det dock inte ut så.

Med vårt nya elavtal Balanserat elpris kan du säkra en del av ditt elpris. Lär mer om Balanserat elpris här.

Publicerad 2 juni 2024

Se också

På en elmarknad där priserna präglas av alltmer oförutsägbarhet växer möjligheterna för nya produkter fram. Nyligen lanserade Fyrfasen ett elavtal som ska ge kunderna förutsättningar till ett mer jämnt och förutsägbart elpris över hela året.

Stort intresse för Fyrfasens nya elavtal

2024-06-02

Fyrfasen är ett av Sveriges mest omtyckta energibolag

2024-05-29

Hållbara elavtal för fjällens skull Fyrfasen

Läget på elmarknaden maj

2024-05-06