Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Så samlar Oskar Ohlsson Energi

Sol, vind och vatten ger mig energi

”Jag har varit i alla städer” sjöng Håkan Hellström. I låten så letar han efter någon, sin älskade. Jag har inte varit i alla städer, men under den gångna vintern har jag varit i många länder och sett många städer. För att få tävla på de vackraste arenorna, i de vackraste omgivningarna. På isiga underlag, i nysnö och slask, i sol, regn och även snöstorm. Sjusjøen, Ridnaun, Obertillach, Lenzerheide, Martell och Minsk, tack för äventyret! Jag sökte inte min älskade, utan sökte nästa framgång, nästa lärdom, nästa resultat.

Men nu är det vår och mitt sökande har tagit paus. “Den femte årstiden” är här, min viloperiod och enda lediga tid på året.

Årstiden då jag får vakna upp, ta på mig skidorna och åka upp på fjället. Solen ska lysa i ansiktet när jag trampar mig uppför någon av dalgångarna i Funäsfjällen. Ryggsäcken ska vara packad med allt som behövs för en heldag bland de vita topparna; nybryggt kaffe, ett par smörgåsar, en chokladkaka, lite rökt renkött och mammas hembakta pizzabullar.

Framför mig ska mitt paradis ligga vidöppet, ett helt orört och kritvitt fjällandskap. Vackra fjälltoppar ska titta fram och ovanför dem en ljusblå himmel helt utan vita moln. Efter en stunds skidande på det vita guldet så letar jag upp den perfekta platsen, med en fjällsida i ryggen och solen mot bröstet bygger jag en solgrop. Och här stannar jag. Länge. Och njuter av den matsäck jag haft med mig.

DETTA, just i denna stund så samlar jag energi. När man under sommar och höst tränar som jag; 2 gånger om dagen, 6 dagar i veckan, 30 veckor i sträck, för att sedan under 18 veckors tid tävla nästan varje helg på nationell och internationell nivå, så behövs dagar som dessa.

Totalt tränar jag ca 800 timmar per år, men endast under de 4 veckorna som är vår vårvinter så är det min tur att sätta agendan för dagen. Och då väljer jag att samla energi för att orka med ännu en säsong med skidskyttelandslaget.

Jag är som ett kraftverk som genom de kemiska processerna i kroppen ska förvandla allt jag tar in, lär mig och utvecklar till prestationer och resultat i skidspåret och på skyttevallen. Och precis som att solpanelerna får energi av solen, vindkraftverken av vinden och vattenkraftverken av vattnet så är det just solen, vinden och vattnet (det frusna) uppe på fjället som ger mig den energi jag behöver för att orka träna alla de timmarna som står i träningsschemat. Och när träningen under sommaren och hösten är som jobbigast så drömmer jag mig tillbaks, tillbaks till den där solgropen, för där, där samlar jag energi.

 

Om Oskar

Tännässonen Oskar Ohlsson är elitsatsande inom skidskytte och har precis avslutat sitt andra år i det svenska landslaget. Oskar är inte bara en lovande skidskytt utan även en ung människa med sunda värderingar och en otrolig förebild för barn och unga inom idrott och rörelse. Fyrfasen är en av Oskars stolta sponsorer som följer hans elitsatsnng mot världstoppen. Följ Oskar på Instagram.

Publicerad 26 april 2020

Se också

Just nu genomför vi en kundundersökning

2024-03-18

Testa elsnöskoter med oss 22 mars

2024-03-15

Tour de Fyrfasen 6-7 januari

2024-01-03