Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Skoogs – drömmen om en självförsörjande fjällanläggning

Skoogs Krog och Logi – drömmen om en självförsörjande fjällanläggning

I början av byn Funäsdalen ligger Skoogs. Anläggningen som drivs av familjen Bertilsson har sedan starten 2007 utvecklats från en restaurang till en liten by i byn. Stora satsningar, hårt arbete och mycket vilja har resulterat i en boendeanläggning, en prisbelönt finkrog, bistro, produktionsutrymmen där lokala råvaror tas om hand och förädlas samt en delika­tessbutik där lokala och egenproducerade råvaror säljs.

Vi träffar Emil Bertilsson, äldsta sonen i en syskonskara om tre, som berättar om hur familjeföretaget tagit form utifrån drivkraften om att leva och verka med minimal påverkan på miljön och största ansvar för människa, djur och natur.
– Vår dröm är att bli helt självförsörjande, det kommer vi aldrig att uppnå. Men att sätta onåbara mål gör att vi hela tiden driver på utvecklingen åt rätt håll, säger Emil.

Alla familjemedlemmar involverade i företaget där lillebror Rasmus, sommelier, driver restaurangverksamheterna tillsammans med Emil. Mamma Malin sköter administrationen och uthyrning av stugor och lägenheter. Pappa Thomas fyller i där det behövs med disk, frukost och en hel del snickrande. Systern Victoria har hand om marknadsföring, PR och sociala medier.

Levande bygd där allt tas till vara

Familjeföretaget drivs med målet om att skapa ett levande Funäsfjällen genom att kunna erbjuda stabila åretruntarbeten samt vara en säljkanal för lokala producenter. Därtill ska allt som kan återvinnas eller återanvändas. Jorden till grönsaksodlingarna kommer från egen kompost och matsvinnet får grisarna i grannbyn Ljusnedal. Som sedan slaktas och förädlas till bland annat charkuterier i produktionsrummet på gården.
– Genom nära relationer med producenterna kan vi ha koll på hela produktionskedjan och säkerställa att de lever upp till våra förväntningar. Vi vet att grisarna i Ljusnedal mår bra och att korna i Tännäs lever av naturen, fortsätter Emil.

 

Att ta vara på allt är signumet som genomsyrar både mat och energi. Solens energi omvandlas till el tack vare att man nyttjar takets ytor till solceller. I restaurangbyggnaden tar man tillvara på värmen från både kylar och växelriktare från solcellsanläggningen. I ett produktionsrum styckas hela djur som sedan tas tillvara och förädlas i krogens kök. Det hör inte till ovanligheten att gästerna blir serverade delar av djuret man inte ätit förr.
– Till en början ville jag gärna provocera genom att servera styckdetaljer som inte heter biff eller entrecote. Idag är matgästen mer van att mötas av kalvtunga på tallriken och inte lika lättprovocerad. Min poäng är att ska vi överleva både ekonomiskt och ekologiskt måste vi hantera och laga mat med respekt för djur och natur, fortsätter Emil.

Även om drömmen om en helt självförsörjande fjällanläggning kanske är en utopi, så har man lyckats skapa en hållbar verksamhet som både gynnar det lokala och bidrar till en levande fjällby. Och vi på Fyrfasen är oerhört stolta över att samarbeta familjen Bertilsson som inte bara pratar hållbarhet, utan lever med största ansvar för människa, djur och natur.

Lär gärna mer om vårat arbete för en hållbar fjällvärld

Publicerad 10 maj 2021

Se också

På en elmarknad där priserna präglas av alltmer oförutsägbarhet växer möjligheterna för nya produkter fram. Nyligen lanserade Fyrfasen ett elavtal som ska ge kunderna förutsättningar till ett mer jämnt och förutsägbart elpris över hela året.

Stort intresse för Fyrfasens nya elavtal

2024-07-22

Låga elpriser – läge att binda elpriset?

2024-06-02

Fyrfasen är ett av Sveriges mest omtyckta energibolag

2024-05-29