Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Solen ger energi till Myskoxcentrum i Härjedalen

Solen ger energi till Myskoxcentrum i Härjedalen

Nu kan Myskoxarna vid hägnet i Tännäs, Härjedalen, ladda ny energi med solceller. Tack vare ett fördjupat samarbete mellan Fyrfasen Energi och Myskoxcentrum i Härjedalen har man förverkligat en gemensam vision om en hållbar framtid för ett av Sveriges kvarlevande urtidsdjur. Detta genom att installera en solcellsanläggning i hägnet som gör att man är självförsörjande av el stora delar av året.

Som energipartner har Fyrfasen bidragit till att sluta det förnybara kretsloppet i hägnet. Ett nästa steg i satsningen för Myskoxcentrum är en eldriven fyrhjuling som ska kunna rulla med hjälp av energi från solanläggningen.

– Vi är oerhört glada över samarbetet med Fyrfasen. Det skapar förutsättningar för att fortsatt bedriva hägnet på ett hållbart sätt. Vi hoppas med solcellsanläggningen att skapa ökad kunskap för förnybar energiproduktion hos våra besökare, säger Hielke Chaudron, guide Myskoxcentrum i Härjedalen.

Fyrfasen har länge varit huvudsponsor till Myskoxcentrum och man ser denna satsning som en fördjupad del i samarbetet.

– Vi har varit med sedan hägnet invigdes 2010 och som huvudsponsor känns det oerhört kul att kunna bidra med något konkret som gynnar Myskoxcentrums hållbarhetsarbete utifrån ett både miljömässigt och ekonomiskt perspektiv, säger Emma Dahl marknadskommunikatör Fyrfasen Energi.

Anläggningen som anslutits av den lokala installatören H.Brandén AB omfattas av 24 paneler med en sammanlagd effekt på 6,72 kW. Produktionen motsvarar ca 95 % av det årliga behov som behövs för att hålla igång anläggningen.

Om Myskoxcentrum i Härjedalen

I hägnet lever idag sex myskoxar. Hägnets syfte är dels att bevara den vilda stammen som vandrar fritt över fjällen i Västra Härjedalen dels att hjälpa djurparker med nytt blod, skapa ett trevligt besöksmål och att bedriva forskning. Varje dag året om erbjuds guidade turer där man får ta del av myskoxens anrika historia och även se dem från nära håll. En perfekt tur som passar hela familjen. Läs mer på myskoxcentrum.se

 

 

 

Publicerad 21 april 2020

Se också

Just nu genomför vi en kundundersökning

2024-03-18

Testa elsnöskoter med oss 22 mars

2024-03-15

Tour de Fyrfasen 6-7 januari

2024-01-03