Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Urcoolt om urtidsdjur

Energismarta saker du inte visste om myskoxen

Myskoxen är den sista av de stora urtidsdjuren. Fossilfynd i Skandinavien pekar på att myskoxen för 30.000 – 44.000 år sedan betade här tillsammans med mammutar och ullhåriga noshörningar. Ganska spektakulärt att myskoxen än idag lever i Härjedalen och i Tännäs finns Myskoxcentrum som välkomnar besökare året om.

Visste du att myskoxen är ett riktigt energismart djur? Här listar vi några saker, kanske kan du ta del av ett och annat energisparartips!

  • Tjuren går själv ner från ungefär 38° till 36° på vintern för att spara energi, kon ligger kvar på 38° då hon vanligtvis är dräktig.
  • Näsgångarna är spiralformade för att värma upp den kalla luften innan den kommer in i kroppen.
  • Myskoxen söker sig upp till kalfjället i slutet på hösten för att spara energi genom att undvika den djupa snön o pulsa i under vintern.
  • Dom rör sig så lite och så långsamt som möjligt för att inte ödsla energi i onödan.
  • Har alltid sin energireserv med sig, som en puckel på ryggen.
  • Här i hägnet vid myskoxcentrum är Neassa och hennes vänner bortskämd med solenergi som installerat genom vårt samarbete. Det gör dem självförsörjande av el stora delar av året.
  • I vår app hjälper myskoxen Fyris dig att spara el genom att tipsa om enkla knep du kan ta till i din vardag.

Vi är oerhört stolta över vårt samarbete med myskoxcentrum, som ger oss möjligheten att bidra till bevarandet av myskoxen men även att skapa ett hållbart kretslopp i hägnet där man tack vare solcellsanläggningen är självförsörjande av el stora delar av året.

Om Myskoxcentrum i Härjedalen

I hägnet lever idag nio myskoxar. Hägnets syfte är dels att bevara den vilda stammen som vandrar fritt över fjällen i Västra Härjedalen dels att hjälpa djurparker med nytt blod, skapa ett trevligt besöksmål och att bedriva forskning. Varje dag året om erbjuds guidade turer där man får ta del av myskoxens anrika historia och även se dem från nära håll. En perfekt tur som passar hela familjen. Läs mer på myskoxcentrum.se

 

Publicerad 8 november 2021

Se också

Hållbara elavtal för fjällens skull Fyrfasen

Läget på elmarknaden maj

2024-05-06

Just nu genomför vi en kundundersökning

2024-03-18

Testa elsnöskoter med oss 22 mars

2024-03-15