Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Fyrfasens vd om läget på elmarknaden

Det är minst sagt en utmanande tid vi befinner oss i men framför allt som vi står inför kommande vinter. Inflation, stigande räntor och ett elpris som vissa timmar på dygnet skjuter i höjden. Vi vet att många känner oro för situationen på elmarknaden, vilket inte minst har visat sig i ett oerhört högt tryck på vår kundservice. Det är en oro vi tar på fullaste allvar och har därför satt in extra resurser för att kunna möta det ökade behovet av att tala med en rådgivare.

I media har det under senaste veckan rapporterats om elhandelsbolag som ser över sina avtalsvillkor inom fastprisaffären i syfte att kunna säga upp dem i förtid. Jag vill passa på att understryka att vi på Fyrfasen inte har för avsikt att säga upp befintliga avtal utan kommer att fullfölja våra åtaganden under avtalad period. Vi erbjuder dock inte möjligheten att teckna nya fastprisavtal i dagsläget. Detta på grund av svårigheterna att handla och erbjuda rimligt prissatta avtal utan att kunderna behöver betala högt för att täcka risken. Det blir inte en bra affär för någon helt enkelt.

Aldrig har det varit så viktigt att förbruka så lite el som nu. Elpriserna är högre än någonsin tidigare och vårt energisystem är hårt pressat inför kommande vinter. Jag läste i nyheterna häromdagen om att elkrisen gjort elhandelsbolagen desperata att snabbt utveckla appar för att förse sina kunder med information om deras förbrukning. Jag känner stor stolthet över att vi på Fyrfasen var tidigt ute med en app som hjälper våra kunder att få koll på sin förbrukning. Den ger insikter om när på dygnet det är billigare att ladda elbilen eller starta tvätt- eller diskmaskinen. Med de stora prisvariationer vi ser över dygnet finns goda möjligheter för konsumenterna på elmarknaden att spara stort genom små förändringar. Detta samtidigt som vi hjälps åt att jämna ut förbrukningen över dygnet.

Genom att dra ner på din elförbrukning, eller styra över den till timmar på dygnet då elsystemet inte är lika belastat så kan vi tillsammans mildra konsekvenserna av ett pressat energisystem och ta oss genom vintern med mildare effekter. Och jag vill tro att vi tillsammans kan göra skillnad.

Cecilia Norberg, vd Fyrfasen Energi

Publicerad 15 september 2022

Se också

Hållbara elavtal för fjällens skull Fyrfasen

Läget på elmarknaden maj

2024-05-06

Just nu genomför vi en kundundersökning

2024-03-18

Testa elsnöskoter med oss 22 mars

2024-03-15