ACO och Tom Zidek har siktet inställt på en hållbar familjevardag

Aco_zidek

Vad får man om man korsar en gammal Amazon med en modern Tesla? En TeZon såklart! I ett garage i Lillhärdal håller en smått galen idé om få fram en TeZon på att förverkligas. Ett projekt som är en viktig del i familjen Zideks visioner om återbruk och en hållbar koldioxidneutral vardag. Målet är att bli självförsörjande av el, därför har bl a solceller installerats på bostadshuset och de hundraåriga timmerbyggnaderna. 

Anna Carin ”ACO” Zidek och maken Tom bor vackert beläget högt upp på Anna Carins väg i Lillhärdal tillsammans med barnen Liam och Khaleesi samt två glada polarhundar.

ACO – som är född och uppvuxen i Sveg – innehar ett flertal OS- och VM-medaljer i skidskytte. Idag jobbar hon på Skidgymnasiet i Sveg och Tom är vallningschef för det tjeckiska skidskyttelandslaget.

Familjen lever ett aktivt liv, och de implementerar ständigt nya ideér i vardagen och tänker hållbarhet i möjligaste mån. T ex köper/säljer modeintresserade ACO gärna kläder och prylar på nätet och loppis. Härom året arrangerade hon en Garage Sale-dag i Lillhärdal där cirka 20 hushåll deltog. Familjen försöker också ta hand om det som naturen ger.

Solen ger energi
– Mitt intresse för energifrågor väcktes redan för tjugo år sedan när min morfar installerade jordvärme och solpaneler för varmvatten i sitt hus i Sveg, samtidigt installerade han jordvärme här i vårt hus i Lillhärdal. Dessutom har ju Fyrfasen och Härjeåns stöttat mig under min elitsatsning och aktiva idrottskarriär vilket hållit mig ajour. Att Fyrfasen nu erbjuder solcellsanläggningar tycker jag är toppen, det känns både tryggt och gott för miljösamvetet när man kan tillverka sin egen el, säger Anna Carin.

Familjegården Silvers där de bor fick alltså jordvärme redan på 90-talet och sina första solceller 2016. Ladugårdsbyggnaden från år 1850 var först ut och fick svarta solpaneler, 60x300W, på takets sydvästläge. Anläggningen monterade Tom själv på en dryg vecka med hjälp av svärfar och en god vän. Därefter har sydöstsidan och bostadshuset utrustats med flera solpaneler som genererar el som försörjer familjen med varmvatten.

2017 producerades ca 15.000 kWh, med kompletteringen hoppas Tom och ACO på 20.000–22.000 kWh per år, beroende på vädret.

– Allt är fullt fungerande, det känns galet bra när du har byggt något som detta och får uppleva all energi som bara strömmar in… från solen, säger Tom.

Målet är att bli helt självförsörjande när det gäller el till familjemedlemmar och fordon. Det eventuella energiöverskott som uppkommer, säljer de till Fyrfasen Energi.

 

Vintage Volts by TZ förvandlar retromodeller till moderna elbilar
Familjen har ett stort bilintresse och Tom Zidek är en entusiastisk bilbyggare. Bilparken omfattar bl a en Porsche Turbo S, som Tom köpte kraschad och själv svetsade och renoverade till en drömbil på tre veckor, en renoverad -59 International Harvester, en Tesla och en Amazon till det pågående TeZon-projektet. På tur står nu en VW T2-buss som ska elkonverteras.

Toms första vision var att konvertera familjens VW Beatle till elbil, men idén föll på att hela familjen inklusive två stora polarhundar och diverse sportutrustning inte fick plats i den lilla bilen. Därefter fick Tom syn på en Amazon Kombi och med ens stod det klart – den nya familjebilen skulle bli en TeZon! Efter mycket letande efter en lämplig Volvo Amazon kom Anna Carin i kontakt med Bernt Natanaelsson i Krokom som trots erbjudande om ersättning skänkte sin veteran mot löfte om att bilen skulle förvaltas väl.

TeZon 85D
När Amazonen var på plats införskaffades en krockad Tesla 85D och här kommer Toms kreativa tänkande till sin rätt. Formeln lyder:

Volvo Amazon Kombi 1968
+ Tesla Modell S 85D
= TeZon 85D

Enkelt uttryckt mixas den moderna tekniken från Teslan med en närmare 60 år gammal kaross från Volvo.

– Jag har reviderat planen flera gånger och tagit hänsyn till det klimat som råder här i Härjedalen både när det gäller programvaror och karosseri. Samtidigt står familjens behov, körglädje och säkerhet i fokus. Att få förtroendet att förädla den fina gamla Amazonen till en modern eldriven familjebil är ett drömprojekt, avslutar Tom.

Rattar en Tesla till vardags
Sedan 2017 åker familjen Zidek elektriskt i en Tesla Model S. Fyrfasens tankställe vid ICA Supermarket i Sveg ligger bra till för laddning. Enligt Anna Carin funkar det fantastiskt bra, men hon tycker också att det ska bli kul att köra en tyst Amazon kombi.

Vill du följa Anna Carin och Tom Zideks projekt vidare, få mer information kring elkonverteringen av veteranbilarna och se fler bilder, titta in på Vintage Volts by TZ på Facebook.

Text: Gittan Brorson
Foto: Gittan Brorson/Gittans idé och produktion, Tom Zidek