Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

strömavbrott
anvisat pris
schysst elhandel
köpa solceller

Vi hjälper dig genom elkrisen

Vad beror de höga elpriserna på?

Elmarknaden är komplex och det är många olika faktorer som spelar in när priset på el går upp och ner på den nordiska elbörsen Nord Pool.

Spotpriset styrs av efterfrågan och tillgång på el. Exempelvis påverkas priset av bristande överföringskapaciteten i elnäten, stigande bränslepriser i Europa (gas och kol) kombinerat med hur mycket el som produceras från de olika kraftslagen. Under vintern fick vi uppleva stora svängningar för det svenska elpriset med nya månadsrekord i SE1, SE2 och SE3. Kylan som slog till skapade ökad efterfrågan på el. Det i samband med  att kärnkraftverket Oskarshamn 3 stod stilla när kylan slog till. Mer om läget på elmarknaden hittar du här.

 

 

 

Vanliga frågor om de höga elpriserna. Fler vanliga frågor och svar hittar du här.

Varför har elpriserna stigit så mycket?

Visa mer

Varför skiljer sig mitt timbaserade elpris från timpriset som visas på elbörsen?

Visa mer

När kommer elpriset att gå ner igen?

Visa mer

Vad är det som påverkar att mitt elpris blir dyrare?

Visa mer

Vad kan jag göra om jag inte kan betala min faktura?

Visa mer

Varför skiljer sig ditt rörliga elpris från priset på Nord Pool?

Visa mer

Miljömärkt el med Bra Miljöval

Läs mer om aktuella ämnen just nu

Så fungerar elprisstödet

Tillsammans planar vi ut kurvan

Tillsammans planar vi ut kurvan

2022-12-09

Kommer elen att stängas av till vintern?

Kan elen komma att stängas av till vintern?

2022-08-29

Personalerbjudanden vinter

Läget på elmarknaden just nu

Ladda ner Fyrfasens populära App

I våran app styr du din elförbrukning till billigare timmar på dygnet.

Tvätta smart

Ca 175 kilo tvätt per person beräknas passera tvättmaskin och torktumlare under ett år. Den mesta energin går till uppvärmning av vattnet. En tvättmaskin förbrukar cirka 1,4 kWh för 4 kilo tvätt i 60 grader. Samma mängd tvätt i 40 grader förbrukar 50% mindre. Hoppa över förtvätten, moderna tvättmedel och dagens effektiva maskiner gör så att tvätten blir ren i alla fall. Häng gärna ut din tvätt i friska luften och låta sol och vind göra jobbet med att torka den. Ett torkskåp förbrukar ungefär 1,5 kWh per kilo tvätt, medan torktumlaren förbrukar 1,0 kWh för samma mängd tvätt.

Sänk din värmekostnad

Det billigaste sättet att minska värmekostnaderna är att sänka rumstemperaturen. I hela huset eller i enstaka rum. För varje grad du sänker minskar energibehovet för uppvärmning med ungefär fem procent. Med ett bra reglersystem och bra termostater på elementen blir det enklare att hålla koll på temperaturen.

Kilowhaaat?

Elpriser anges i kilowattimmar (kWh). Men vad betyder det?

Kilowatt är samma sak som tusen watt. Vanligtvis mäts energi i kilowattimmar (kWh) som är tusen wattimmar. För att räkna ut hur mycket energi (ström) din apparat använder så multiplicerar du effekten (watt) med tiden du använder apparaten.

Till exempel. Om du använder en glödlampa med 60 watt i 10 timmar så blir det 600 wattimmar (60 X 10 = 600) För att få fram kilowattimmar måste du dividera med tusen
(600 / 1000 = 0,6). Du har alltså förbrukat 0,6 kilowattimmar.

Är du nyfiken på hur länge du kan använda några av våra vanligaste hushållsapparater innan de har förbrukat en kilowattimme?

Här har du facit

Använd en

Med effekt

Så räcker en kWh i

Kaffebryggare

800W

1.25h

Brödrost

1000W

1h

Mikrovågsugn

1200W

50 min

Kyl

80W

12.5h

Glödlampa

40W

25h

Ugn

1800W

33 min

Vattenkokare

2000W

30 min

Bastu

6000W

10 min

LED TV

100W

10h

Så kan du sänka din värmekostnad

Möblera smart

Placera inte möbler framför elementen, då de stänger inne värmen.

Vettig vädring vinner

Effektiv vädring är A och O. Kort men intensivt, låt inte fönster eller dörr stå och småvädra under lång tid, särskilt inte på vintern. Passa även på att sänka elementen till noll under själva vädringen. Se till att få ett rejält korsdrag för att spola igenom huset, stäng sedan och håll värmen inomhus.

Täta dörrar och fönster

Med bättre isolering kan du hålla kvar mer värme i ditt hus. Att investera i tätningslister kan vara en väl värd energibesparande åtgärd som sparar pengar snabbt.

Hur varmt behöver det vara?

Tänk till hur varmt det behöver vara i olika rum. En hall behöver sällan vara lika varm som ett vardagsrum. Ett onödigt varmt hus blir dyrt och obekvämt. Kom ihåg att en grads sänkning kan sänka din totala förbrukning med uppemot fem procent.

Kyl & Frys

Håll rent bakom din kyl och frys. Att regelbundet damma av bakom kylen motverkar att kylaggregat pressas till att jobba hårdare. Om du tinar frysta varor i kylen får du gratis tillskott av kyla i kylskåpet. Maten mår dessutom bättre genom att tinas upp långsamt. Att frosta av frysen gynnar hållbarheten på dina matvaror och gör att sparar du energi. Hösten är en bra årstid eftersom det bildas mest frost på sommaren när det är som varmast. Rekommenderade temperaturer i kylskåp är 4-6 plusgrader och i frysen minus 18 grader. Varje ytterligare kallgrad i frysen kostar ca 1 kWh mer i veckan och ökar den totala energiåtgången med ca 5%

Om elmarknaden

Det är mycket som sker i vår omvärld som påverkar elmarknaden. I denna bloggserie svarar och förklarar vi kring frågor vi får från våra kunder.

Styr din elförbrukning till billigare timmar på dygnet. Om du vill.

Med vår app får du information om hur mycket el du gör av med, hur stor klimatpåverkan elen har och hur mycket den kostar.

Kom igång!

Få snabb överblick ang. ditt hushålls förbrukning och miljöpåverkan.

Få prognoser över elpris och miljöpåverkan.

Jämför din förbrukning med liknande hushåll.

Fyrfasen app

Få pushnotiser med information om elpriser och erbjudanden.

Betala faktura direkt i appen och se ny, förfallen & betald faktura.

Undrar du vad som drar vad i ditt hem? Här får du svaret.

Vårt rörliga elpris över tid

I grafen visar vi hur det rörliga elpriset har utvecklats per elområde under 2022. Exakta priserna kan du se här